Behandling Lyskesmerter

Hvad er Lyskesmerter

Lyskesmerter er en meget ubehagelig tilstand, som ofte rammer professionelle, aktive sportsudøvere. Alligevel ses det hyppigere og hyppigere at almindelige motionister rammes af lyskesmerter i et større eller mindre omfang. Dette indlæg vil omhandle, hvad lyskesmerter er for en størrelse, samt hvad man kan gøre for at en lyskeskade ikke forværres, når skaden allerede er sket.

Hvad er lyskesmerter?

Lyskesmerter opstår – selvfølgelig – i området omkring lysken men kan også stråle op til den nederste region af maven eller skambenet. Det ses ofte at andre tilsvarende smerter kan forveksles med en lyskeskade, hvorfor det er vigtigt med den helt rigtige diagnose – først og fremmest for at undgå en forkert behandling. Lyskesmerter er en ubehagelig smerte omkring lysken, som ofte kommer til udtryk under fysisk aktivitet. Det er i særlig grad fodboldspillere og ishockeyspillere – eller andre sportsudøvere – som laver mange hurtige, eksplosive retningsskift, spring eller hurtige løb som oplever kraftige smerter. Det ses ofte at smerten forværres, hvis ikke man behandler lyskesmerterne i ordentlig tid.

Hvordan undgår man lyskesmerter?

Det anbefales at man jævnligt træner sine store muskelgrupper for at undgå en eventuel lyskeskade. De vigtigste muskelgrupper her er baglåret, forlåret, indersiden af låret, lænd, ryg og de nederste mavemuskler. Træner man ikke disse muskelgrupper, er man mere disponibel for at få lyskesmerter, som kan resultere i en lyskeskade. Med andre ord er det helt afgørende, at ens muskulatur ikke er for let. Derudover er let motion i hverdagen også yderst vigtigt, hvis man vil undgå en lyskeskade. Husk altid at lave en let opvarmning med dertilhørende udstrækninger – både før og efter en fysisk aktivitet.

Har man først fået tendenser til lyskesmerter, skal man så hurtigt som muligt stoppe med den fysiske aktivitet, man er i gang med. Det, der er helt fundamentalt her, er at undgå at skaden bliver kronisk, da skaden dermed næsten er umulig at behandle. Er lyskesmerterne derimod i bedring, kan man så småt begynde med lette udstrækninger på det ramte sted. Det anbefales, at man benytter en elastik for at ramme de helt rigtige muskelgrupper på den bedste og mest hensigtsmæssige måde. Elastikken bør dog kun anvendes, hvis ens smerter næsten er helt væk – navnlig for at undgå en yderligere belastning. Derudover er det vigtigt, at man er særlig påpasselig ved motion i det daglige, når man er kommet over sin lyskeskade. Man bør undgå at lave eksplosive løb og spring i den efterfølgende tid efter skaden.

Øvelser mod lyskesmerter

Som uddannet og erfaren sportsmassør, kender jeg til de rigtige massageteknikker, der skal til for at forebygge og behandle lyskesmerter. Har man akutte lyskesmerter kan nedkøling ved hjælp af is være en effektiv behandling. Endvidere hjælper generel hvile mod lyskesmerter – herunder kompression. Med hensyn til sportsmassage, kan det tidligst komme på tale et par dage eller en uge efter, skaden er sket – det afhænger selvfølgelig af skadens karakter. Grunden til at man ikke går i gang med massagen lige efter, skaden er sket, er, at blodkar i den skadede muskel ikke skal belastes. Efter et par dage – eller måske en uge – kan sportsmassagen komme på tale. Massagen resulterer i, at blodgennemstrømningen stimuleres. Derudover bliver restitutionsperioden fremrykket, da massagen gør så spændingerne bliver løsnet.

Boost healingprocessen…

Sportsmassage fra Sportsterapeuten giver dig

  • Ro i kroppen
  • Professionel behandling
  • Genopretter muskel balancen
  • Øger blodgennemstrømningen
  • Forbyggende mod skader
  • Høj service